top of page

1/3 van de sterfgevallen door huidkanker komt door werken in de zon

Zo luidde de titel van een recent persbericht dat werd gepubliceerd op de website van de "World Health Organization" (WHO). De WHO en "International Labour Organization" (ILO) voerden gezamenlijk een systematisch onderzoek [1] uit naar de risico's van UV blootstelling onder buitenwerkers . De conclusies van dit onderzoek liegen er niet om: door onbeschermd te werken in de zon sterven jaarlijks duizenden buitenwerkers aan de gevolgen van niet-melanocytaire huidkanker (basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom). Alleen beroepsmatige blootstelling aan asbest en silica zorgt jaarlijks voor meer doden!


De studie toont verder aan dat de ziektelast ("burden of disease") hoger is voor mannen en mensen met een leeftijd tussen 35 en 65 jaar. Dit laatste komt vooral omdat niet-melanocytaire huidkanker zich langzaam ontwikkeld met een latentie van vele jaren.


Niet alleen het aantal sterfgevallen onder buitenwerkers werd onderzocht. De onderzoekers analyseerden ook de ziektelast uitgedrukt in DALYs wat staat voor "disability-adjusted life years". 1 DALY komt overeen met een verloren jaar van leven in volle gezondheid als gevolg van overlijden of ziekte door niet-melanocytaire huidkanker.


Het resultaat: een half miljoen DALYs per jaar worden veroorzaakt door blootstelling aan carcinogene UV straling onder de groep van 1.6 miljard buitenwerkers.


De WHO en ILO stellen vast dat beroepsmatige blootstelling aan UV straling substantieel, ongelijk en in toenemende mate bijdraagt aan de ziektelast van niet-melanocytaire huidkanker. De WHO en ILO roepen overheden op regels en wetten te introduceren om buitenwerkers te beschermen. Deze maatregelen moeten gericht zijn op vermindering van blootstelling, training, persoonlijke beschermingsmiddelen en periodieke screening op huidkanker.


 


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page