top of page

Werken in de zon leidt jaarlijks tot 5000 huidkanker patiënten

Jaarlijks krijgen bijna 5.000 Nederlanders niet-melanomische huidkanker als gevolg van beroepsmatige blootstelling aan natuurlijke UV-straling. Dit blijkt uit onderzoek van TNO, uitgevoerd in opdracht van KWF Kankerbestrijding. In deze studie werden vier vormen van blootstelling onderzocht: kristallijn silica, asbest, dieselmotorenemissies en UV-straling van zonlicht.

Uit de resultaten blijkt dat UV-straling de grootste veroorzaker is van werkgerelateerde kanker. Bovendien zijn de werkelijke aantallen huidkankerdiagnoses waarschijnlijk een onderschatting. Veel gevallen worden behandeld in de eerstelijnszorg of door dermatologen zonder systematische registratie.


Risicovolle beroepen

Timmermannen en meubelmakers hebben het grootste aandeel in werkgerelateerde huidkankerdiagnoses. Overige beroepen met een verhoogd risico op huidkanker zijn:


Loodgieters en pijpfitters, metselaars en steenhouwers, postbodes en sorteerders, constructiestaalvoorbereiders en monteurs, bouwconstructie- en aanverwante vaklieden, zuivel- en veehouders, betontimmerman/bekistingsmakers, grondverzet- en aanverwante machinisten, en glazenwassers.


Wat betekent dit voor beleidsmakers?

Niemand zou huidkanker moeten krijgen door zijn werk. De cijfers laten zien dat gerichte preventieve maatregelen noodzakelijk zijn in beroepen met hoge blootstelling aan zonlicht. Dit biedt kansen om:


  • De ziektelast van huidkanker te verlagen

  • De stijgende druk op de Nederlandse gezondheidszorg te verminderen


Gerichte beleidsinterventies kunnen duizenden gevallen van huidkanker per jaar helpen voorkomen. De tijd om actie te ondernemen is nu.


 

Het volledige onderzoek kan bekeken worden via de volgende link:


Comentarios


bottom of page