top of page

18 diagnoses kanker per uur

Het aantal nieuwe kankerdiagnoses neemt de komende tien jaar flink toe, naar 232.000 diagnoses per jaar. Dat komt neer op 18 diagnoses per uur in 2032, vooral door vergrijzing en leefstijl. Dat blijkt uit het trendrapport ‘Kanker in Nederland - trends & prognoses tot en met 2032’ dat het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) begin oktober publiceerde.


Kijken we naar de lijst van de 5 kankersoorten met de grootste absolute stijging, dan vinden we basaalcelcarcinoom, plaveiselcarcinoom en melanoom van de huid in dit onheilspellende lijstje terug. Volgens het IKNL neemt het aantal huidkankerdiagnoses flink toe in de komende tien jaar door overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon en zonnebanken.


Het aantal patiënten met kanker stijgt dus. De druk op zorg en maatschappij neemt daardoor toe. Om de houdbaarheid van de zorg controleerbaar te houden is het belangrijk om te focussen op preventie van kanker en een gezonde leefstijl te stimuleren. Doen we dit niet dan zal de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg achteruit gaan.

 


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page